top of page

En god gruppdynamik - För bÄde personal och brukares skull

En sÀrskilt intressant fakta om gruppdynamik hos vÄrd och omsorgspersonal Àr att en positiv gruppdynamik kan frÀmja inte bara och personaltrivsel utan ocksÄ patientresultat. VÄrd- och omsorgsarbete krÀver ofta samarbete och ibland Àven mellan flera yrkesgrupper, och det Àr dÀrför viktigt att ledare inom vÄrd och omsorg har kunskap om gruppdynamik och grupprocesser.


Gruppdynamik handlar om hur individer i en grupp pÄverkar varandra och hur gruppen som helhet fungerar. Detta kan ha stor betydelse för vÄrd- och omsorgspersonal som arbetar i team, dÀr det Àr viktigt att alla Àr medvetna om sin roll och bidrar till gruppen pÄ ett positivt sÀtt. Om gruppdynamiken Àr negativ kan det leda till minskad samarbetsvilja, högre personalomsÀttning och minskad effektivitet.


Forskning visar att en positiv gruppdynamik kan förbÀttra patientresultatet och minska risken för vÄrdrelaterade missar. Dessutom kan en positiv gruppdynamik bidra till ökad personaltrivsel, minskad stress och högre motivation. Detta kan leda till lÀgre personalomsÀttning och en mer hÄllbar arbetsmiljö.


För att frÀmja en positiv gruppdynamik och undvika konflikter Àr det viktigt för ledare inom vÄrd och omsorg att ha kunskap om gruppdynamik och grupprocesser. Ledare bör kunna identifiera olika faser i grupprocessen och anpassa sitt ledarskap till varje fas. Det kan ocksÄ vara anvÀndbart att genomföra teambuildingaktiviteter för att stÀrka gruppdynamiken och öka samarbetet.


En annan intressant observation frÄn studien i "Journal of Healthcare Management" (2019) Àr att en positiv gruppdynamik kan frÀmja en ökad kommunikation mellan teammedlemmar och en ökad förmÄga att hantera stressiga situationer, vilket i sin tur kan leda till bÀttre beslutsfattande och en högre kvalitet pÄ vÄrden.


Sammanfattningsvis Àr en positiv gruppdynamik avgörande för vÄrd- och omsorgspersonal för att uppnÄ bÀsta möjliga patientresultat och en hÄllbar arbetsmiljö. Genom att ha kunskap om gruppdynamik och anpassa sitt ledarskap dÀrefter kan ledare inom vÄrd och omsorg bidra till en positiv arbetsmiljö och högre personaltrivsel.

Relevant kurs för chefer: https://www.edvida.se/grupprocesser-och-gruppdynamik

Clausen, T., & Nystrom, P. C. (2019). Group dynamics in healthcare: Identifying challenges and best practices for improving teamwork. Journal of Healthcare Management

0 kommentarer
bottom of page