top of page

tors 21 nov.

|

Digitalt via zoom

Undernäring i hemmet

En grundkurs för omsorgspersonal med syftet att upptäcka och förebygga undernäring inom hemomsorgen och samtidigt nyttja kostens potential.

Undernäring i hemmet
Undernäring i hemmet

Tid och plats

21 nov. 2024 13:00 – 16:00

Digitalt via zoom

Om evenemanget

Undernäring i hemmet - Tidiga insatser som ger stor effekt

Utmaningarna inom hemtjänsten är många. Tidiga insatser på rätt sätt är effektivt för att förbättra näringsintaget och få den äldre att hålla sig frisk längre. I kursen Undernäring i hemmet, går vi igenom hur friskt åldrande ser ut och hur det skiljer sig från det sjuka åldrandet. För att snabbt kunna agera ser vi på hur behovet av näring förändras vid sjukdom och skada. Kursen ger dig förutsättningar för att kunna bemöta vanliga myter bland äldre om vad som tillhör åldrandet, vad som är ett bra BMI och vad som är bra mat att ha hemma.

En utgångspunkt är också vad man hinner göra för en person på kort tid i en stressig arbetssituation och vad som är billig och näringsrik mat. Vi tar upp och pratar om ”den halva matlådan” och hur man berikar den för att göra en delad matlåda mer näringsmässigt komplett.

Vi går igenom hur en livsmedelsaffär är uppbyggd och tittar på vad som är gynnsam mat för äldre utifrån äldres unika utmaningar. Vi tar också upp vad som kan vara farligt t.ex. utifrån vilken mat som kan interagera med vanligt förekommande läkemedel bland äldre.

Kursen kompletteras med ett recepthäfte specifikt framtaget för äldre med hemtjänst samt andra stödjande guider att ta fram vid behov.

Syftet med kursen är att äldre håller sig friska längre genom att utbilda personal i att se, förebygga och behandla undernäring och felnäring bland äldre som bor hemma.

Innehåll

  • Grundläggande näringslära: En introduktion till näringsämnena
  • Undernärd, välnärd eller övernärd? Åtgärder för att tidigt upptäcka och förebygga undernäring och felnäring.
  • Friskt eller sjukt: Hur behovet av näring förändras med ålder och sjukdom.
  • Handla mat till äldre i butik: Vad du ska titta efter och vad du ska undvika när du handlar mat till äldre.
  • Praktisk nutrition: Recepthäfte för hemtjänsten, kvällssnacks under femman, Vätskeguiden med mera.

Längd

En halvdag (3 h)

Målgrupp

Personal inom hemtjänst/hemsjukvård

Föreläsare

Med en legitimation som dietist har Frida arbetat behandlande med patienter och är en uppskattad föreläsare på universitet och högskolor. I rollen som kommundietist har hon hjälpt omvårdnadspersonal och legitimerad personal att praktisera metoder som fungerar för att behandla undernäring och felnäring.

Idag arbetar hon nationellt med att utbilda personal inom äldreomsorg.

”Jag hjälper kommuner och företag att träna sin personal i att använda mat för att förebygga och behandla undernäring och sjukdomar som är vanliga bland äldre.”

Är ni en stor grupp?

Önskar ni beställa kursen till er verksamhet får det bra att begära en offert. HÄR

Biljetter

  • Biljett

    950,00 kr
    Skatt: +237,50 kr Moms+29,69 kr serviceavgift

Totalt

0,00 kr

Dela detta evenemang

bottom of page