Edvida
Kompetensutveckling för ett livslångt lärande
Det självklara valet för kompetensutveckling – stärk din verksamhet eller väx i din egen yrkesroll!
Nutrition för legitimerad personal inom äldreomsorg
tis 10 dec.
|Digitalt via zoom
Tid och plats
10 dec. 2024 13:00 – 16:00
Digitalt via zoom
Om evenemanget
Nutrition för legitimerad personal inom äldreomsorg
Kunskap om hur maten påverkar – ett mångfacetterat verktyg
Astrid dricker varje dag en juice som ökar effekten av hennes mediciner och gör att hon riskerar att få biverkningar. Nils har fått ett förändrat ätbeteende sedan hans demenssjukdom avancerat. Nu löper han stor risk att aspirera vid varje måltid.
Kunskap om nutrition är en viktig del i teamarbetet. Med bättre kunskap går det att jobba smartare inom en rad områden. Vi går igenom generell undernäring och gör djupdyk inom sjukdomsspecifik nutritionsbehandling. Det innefattar bland annat hur nutritionen kompletterar arbetet med vård av demenssjuka, sårläkning, fallprevention och hur maten interagerar med läkemedel.
"Frida är en uppskattad återkommande föreläsare vid specialistsjuksköterskeprogrammet Vård av äldre, Malmö universitet. Hon gör studenterna delaktiga i undervisningen och förmedlar med stor entusiasm sin viktiga kunskap. Rekommenderas varmt!" — Jonas Olofsson Universitetsadjunkt Malmö Universitet
Fallprevention börjar i kylskåpet
Det finns fem huvudsakliga näringsämnen som är kopplade till minskad risk att falla. Vi går igenom dem tillsammans samt hur man praktiskt får i sig mer av fallförebyggande mat.
"Äldre har ju inte lika stort behov av näring...eller?"
Vi går igenom hur äldre och sjuka har ett näringsbehov som skiljer sig från unga och friska samt vanliga myter kring äldres behov av näring.
Mat och sårläkning
Ett sår ökar behovet av näring för att kunna läka. Samtidigt kan förlusterna öka om såret läcker mycket vätska. Vi pratar om mat kopplat till sårläkning, vilka näringsämnen
Innehåll
Äldres behov samt hur du bemöter myter om vad äldre bör äta
Mat som läker sår
Smart berikning
Mat vid demenssjukdom
Åtgärder innan och efter du ordinerar en näringsdryck
Varför du bör fråga om nattfastan
Mat som förebygger fallolyckor
Bra mat vid diabetes
Mat som interagerar med läkemedel
Längd
13:00-16:00
Målgrupp
Personal inom äldreomsorg, verksamma inom särskilt boende
Föreläsare
Med en legitimation som dietist har Frida arbetat behandlande med patienter och är en uppskattad föreläsare på universitet och högskolor. I rollen som kommundietist har hon hjälpt omvårdnadspersonal och legitimerad personal att praktisera metoder som fungerar för att behandla undernäring och felnäring.
Idag arbetar hon nationellt med att utbilda personal inom äldreomsorg.
”Jag hjälper kommuner och företag att träna sin personal i att använda mat för att förebygga och behandla undernäring och sjukdomar som är vanliga bland äldre.”
Är ni en stor grupp?
Önskar ni beställa kursen till er verksamhet får det bra att begära en offert. HÄR
Kompetenscertifiera er verksamhet
Utbilda 80% av er omsorgpersonal och få möjlighet att erhålla ett kompetenscertifikat. Läs mer HÄR
Biljetter
Biljett
950,00 krSkatt: +237,50 kr Moms+29,69 kr serviceavgiftFörsäljning avslutad
Totalt
0,00 kr