top of page

Återhämtning och dess olika effekter för chefer och ledare inom vård och omsorg

Chefer och ledare inom vård och omsorg står inför en mängd utmaningar som kan vara både mentalt och fysiskt utmattande. Att hantera personal, möta patienter och brukares behov och följa alla strikta krav från olika håll kan leda till hög stressnivå och ökad risk för utbrändhet.


Därför är återhämtning en viktig del i att upprätthålla deras hälsa och välbefinnande.

En intressant fakta om återhämtning är att en studie som publicerades i tidskriften Journal of Occupational Health Psychology visade att återhämtning dels minskar risken för utbrändhet hos chefer och ledare, men också att olika strategier för återhämtning kan ge olika effekter.


Till exempel visade det sig att fysisk träning var särskilt effektivt för att minska stressnivåerna och öka psykologiskt välbefinnande hos chefer och ledare. Dessutom visade studien att de som tränade regelbundet hade bättre förmåga att hantera stressiga situationer och upplevde bättre produktivitet på arbetet.


Studien visade också att återhämtning generellt var särskilt viktig för chefer och ledare som upplevde högre krav i sitt arbete. För dessa personer var återhämtning centralt inte bara för att undvika utbrändhet men också för att hjälpa dem ta bättre beslut som kan påverka hela verksamheten.


Därför är det viktigt för chefer och ledare inom vård och omsorg att prioritera sin återhämtning och ta hand om sin hälsa. Detta kan inkludera att ta regelbundna pauser under arbetsdagen, hitta avkopplande aktiviteter utanför arbetet, träna och sova tillräckligt.


Så kära chefer och ledare inom vård och omsorg, glöm inte bort att ta hand om er själva också. Ni gör en viktig och utmanande uppgift varje dag och det är också viktigt att ni tar tid för återhämtning och reflektion för att kunna fortsätta göra ert arbete på bästa sätt och samtidigt må bra.


Hahn, V. C., Binnewies, C., & Haun, S. (2017). Do different types of recovery experience different benefits? An examination of within-person recovery experiences and their association with well-being. Journal of Occupational Health Psychology, 22(1), 71-83.

0 kommentarer

Comentários


bottom of page